Quiz On Cell Structure And Function| Biology Gk SET 2

0
Quiz On Cell Structure And Function

Let’s practice quiz on cell structure and function online test. Here you can practice a quiz on cell biology, MCQ quiz on cell biology with answers completely chapter-wise. Practice daily gk quiz online quiz test at examstudylive.com to makes your static gk ability faster.

These Biology MCQs quiz on cell structure and function questions are beneficial for those aspirants who have to prepare Union Public Service Commission(UPSC), Staff Selection Commission(SSC) CGL & CHSL, Indian Administrative Service(IAS), Combined Defence Services(CDS), National Defence Academy(NDA), FSSAI, CWC, RRB NTPC, FCI, LIC, ESIC, SBIIBPS, RBI, AAI, DRDO, ISRO, NTRO, State Level ExamsUPSC & Various Competitive Exams. etc.

Quiz On Cell Structure And Function

Practice Quiz On Cell Structure And Function online biology quiz on cell structure and function to gain complete knowledge of general science for competitive exams. Following are the MCQ for your practice.

1. Which of the following is/are not present in prokaryotic cell?

(a) Nuclearmembrane

(b) Mitochondria

(c) Lysosomes

(d) All of these

Ans: (d) All of these

2. Which of the following helps in the process of photosynthesis?

(a)Chromoplasts

(b) Leucoplasts

(c) Chloroplasts

(d) None of these

Ans: (c) Chloroplasts

3. Centriole present in which of the following?

(a) mitochondria

(b) Centrosome

(c) Lysosomes

(d) Chloroplasts

Ans: (b) Centrosome

4. Which of the following is/are the types of cell division?

(a) Mitosis

(b) Meiosis

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans: (c) Both (a) and (b)

5 . Which of the following is the function of Leucoplast?

(a) Help in photo-synthesis

(b) Provide colour to the flowers and the fruits

(c) Help in the storage of food

(d) None of the above

Ans: (c) Help in the storage of food

6. Which of the following is/are the non-living part of the cell?

(a) Vacuoles

(b) Cellwall

(c) Lysosomes

(d) Both (a) and (b)

Ans: (d) Both (a) and (b)

7. Which of the following is/are the function of Plasma membrane?

(a) Allows only selected substances to pass in and out of the cell

(b) Protects cell from injury

(c) Maintains shape of cell

(d) All of the above

Ans: (d) All of the above

8. The longest cell in human body is

(a) Liver cell

(b) Nerve cell

(c) Muscles cell

(d) None of these

Ans: (b) Nerve cell

9. Leucoplast found in mainly

(a) Cell of stem

(b) Cells of root

(c) both ‘a’ and ‘b’

(d) Cells of flower

Ans: (b) Cells of root

10. Mitochondria is absent in

(a) Bacteria

(b) Yeast

(c) Fungi

(d) Green algae

Ans: (a) Bacteria

11. Which of the following maintains the intracellular pressure in plant cell

(a) Lysosomes

(b) Vacuoles

(c) Golgi bodies

(d) Ribosomes

Ans: (b) Vacuoles

12. Which one of the following is not a plastid?

(a) Mitochondria

(b) Chloroplast

(c) Chromoplast

(d) Leucoplast

Ans: (a) Mitochondria

13. Which is absent in animal cell?

(a)Cellwall

(b)Chloroplast

(c) Chromoplast

(d) All these

Ans: (d) All these

14. Which of the following structure is in organelle within an organelle?

(a) Ribosome

(b) Peroxisome

(c) ER

(d) Mesosome

Ans: (d) Mesosome

15. The cell activities are controlled by

(a) Cytoplasm

(b) Nucleus

(c) Plasma membrane

(d) Mitochondira

Ans: (b) Nucleus

16. Death or mental retardation takes place if accumulation happens in

(a) Somatic cells

(b) brain cells

(c) meristemetic cells

(d) sensory cells

Ans: (b) brain cells

17. In a normal human being the number of chromosomes is

(a) 23

(b) 46

(c) 53

(d) 26

Ans: (b) 46

18. Bacterias are digested with the help of enzymes which are present in

(a) Ribosome

(b) Lysosome

(c) Golgibody

(d) None of these

Ans: (b) Lysosome

19. In the word Lysosoma, lyso’ means splitting and’soma’ means

(a) Cell

(b) Body

(c) Tissue

(d) organic

Ans: (b) Body

20. According to cell theory

(a) All cells have nuclei

(b) Cell arise from pre-existing cells

(c) Cells are fundamental units of all the living organisms

(d) Both ‘b’ and ‘c’

Ans: (c) Cells are fundamental units of all the living organisms

21. The nucleus of a prokaryotic cell is represented by

(a) A well-defined nuclear membrance

(b) Nucleolus only

(c) Double stranded circular DNA

(d) single stranded DNA

Ans: (c) Double stranded circular DNA

22. Physical basis of life is

(a) Nucleus

(b) Cell

(c) Protoplasm

(d) Nutrition

Ans: (c) Protoplasm

23 Another name for ligase is

(a) Joining enzyme

(b) RNA polymerase

(c) Nuclease

(d) None of these

Ans: (a) Joining enzyme

24. The largest cell organelle is

(a) Nucleus

(b) Endoplasmic reticulum

(c) Chloroplast

(d) Mitochondria

Ans: (a) Nucleus

25. Proteins store in-

(a) Leucoplast

(b) Chromoplast

(c) Elaioplast

(d) Aleuronplast

Ans: (d) Aleuronplast

26. Plastid in plant helps in

(a) photosynthesis

(b) storage

(c) colouring

(d) All of these

Ans: (c) colouring

27. Chemical constitution of nucleus is

(a) DNA and Proteins

(b) RNAand Proteins

(c) DNA, RNA and Proteins

(d) RNAarid DNA

Ans: (c) DNA, RNA and Proteins

28. The “chromosome theory of heredity” was given by

(a) Sutton and Bateson

(b) Bateson and Punnett

(c) Sutton and Boveri

(d) Waldeyer and Hofmeister

Ans: (c) Sutton and Boveri

29. The discoverers of electron microscope are

(a) Huxley and Virchow

(b) Leeuwenhok and Hooke

(c) Knolland Ruska

(d) Farmer and Moore

Ans: (c) Knolland Ruska

30. Rigidity of cell is due to

(a) Suberine

(b) Pectine

(c) Lignine

(d) All of these

Ans: (d) All of these

31. Formation of “acrosome” takes place in

(a) Ribosome

(b) Nucleus

(c) Golgibody

(d) Lysosome

Ans: (c) Golgibody

32. Cellular components can be physically separated from each other by

(a) Centrifugation

(b) Radioactive tracers

(c) Microscopy

(d) Chromatography

Ans: (a) Centrifugation

33. Cellorganelle which has electron transport system is

(a) Nucleus

(b) Centriole

(c) Nucleolus

(d) Mitochondria

Ans: (d) Mitochondria

34. In the mitochondria, cytochromes are localized in

(a)Matrix

(b) Outermembrane

(c) Inner membrane

(d) None of these

Ans: (c) Inner membrane

35. There are 46 chromosomes in humans, of which

(a) Any 23 chromosomes are from father and remaining from the mother

(b) The first 11 pairs and ‘X’ are from the father and next 11 pairs and ‘ Y ‘ from the mother

(c) The first 11 pairs and ‘X’ from mother and remaining from father

(d) Out of each pair one is received from the father and the other from the mother

Ans: (d) Out of each pair one is received from the father and the other from the mother

36. The unit of heredity is

(a) Gene

(b) Centromere

(c) Telomere

(d) Chromosome

Ans: (a) Gene

37. The term protoplasm was termed by

(a) Dujardin

(b) Purkinje

(c) VonMohl

(d) Malpighi

Ans: (b) Purkinje

38. Secretory organelle is

(a) Cell wall

(b) Ribosome

(c) Nucleus

(d) Mitrochondria

Ans: (b) Ribosome

39. The nucleus of a plant cell was discovered by

(a) Robert Brown

(b)Huxley

(c) Virchow

(d) Hammerling

Ans: (a) Robert Brown

40. The spherical structured organell that contains the genetic material is

(a) Cellwall

(b) Ribosome

(c) Golgibody

(d) Mitrochondria

Ans: (c) Golgibody

41. Which of the following structures is not found in a prokaryotic cell?

(a) Mesosome

(b) Plasma Membrane

(c) Nuclear Envelope

(d) Ribosome

Ans: (c) Nuclear Envelope

42. Which of the following are not membrane bound?

(a) Lysosomes

(b) Mesosomes

(c) Vacuoles

(d) Ribosomes

Ans: (d) Ribosomes

43. Plasmamemrane is-

(a) Permeable

(b) Semi-Permeable

(c) Selectivly-Permeable

(d) None of these

Ans: (d) None of these

44. Nuclear envelope is a derivative of

(a) Microtubules

(b) Rough Endoplasmic Reticulum

(c) Smooth Endoplasmic Reticulum

(d) Membrane of Golgi Complex

Ans: (b) Rough Endoplasmic Reticulum

45. The structure that are formed by stacking of organised flattened membranous sacs in the chloroplasts are

(a) Stroma Lamellae

(b) Stroma

(c) Cristae

(d) Grana

Ans: (d) Grana

46. The chromosomes in which centromere is situated close to one end are

(a) Telocentric

(b) Sub-metacentric

(c) Metacentric

(d) Acrocentric

Ans: (d) Acrocentric

47. Which one of the following is not an inclusion body found in prokaryotes?

(a) Glycogen Granule

(b) Polysome

(c) Phosphate Granule

(d) Cyanophycean Granule

Ans: (b) Polysome

48. Ribosome is found in

(a) Prokaryotic cell

(b) Eukaryotic cell

(c) Both ‘a’ & ‘b’

(d) None of these

Ans: (b) Eukaryotic cell

50. The Golgicomplex plays a major role

(a) As energy transferring organelles

(b) In post translational modification of proteins and glycosylation of lipids

(c) In trapping the light and transforming it into chemical energy

(d) In digesting proteins and carbohydrates

Ans: (b) In post translational modification of proteins and glycosylation of lipids

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.